Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 14:24 - НАП, Данъци и личната карта.
Автор: bowman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2904 Коментари: 8 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Новината прочетох в една статия . Данъчните могат да ти приберат личната карта , законно ,"За да не минеш границата" . Личната карта е личен документ, минаването на границата не е единственото място където може да ти бъде необходим, на практика с конфискуването на документа , не е единственото право от което си лишен .

  Сега мога да попитам докъде се простират гражданските ни права, но въпросът по подходящ в случая е какво е това което би попречило на "правовата" България да ни остави в ръцете  на държавни служители на които не им се налага дори да  се ограничават с закон който да защити правата ни като граждани.

  За мен силна държава е държава със силни граждани,  явно е , има и друго мнение и то е уважено , а какво мислите вие ?



Тагове:   НАП,   данъци,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. despinida - Аз, определено считам, че Конституционния съд следва да се самосезира,
06.04.2010 15:11
Изведох няколко текста от Конституцията на РБ, които считам, че с този свой подход, Министарството на финансите и по - конкретно Фиска, си присвоява права, които конституцията не му дава...

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Чл. 4. (1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.

(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество

Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.


Чл. 7. Държавата отговоря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.

Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Чл. 57. (1) Основните права на гражданите са неотменими.


цитирай
2. bowman - ...
06.04.2010 16:29
чл.35 ал(1)... Вяроятно "Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност " може да се тълкува според разбирането за национална и сигурност
цитирай
3. despinida - Е, не си сериозен,
06.04.2010 17:22
ако считаш, че неплатена глоба от КАТ или невнесен данък (при физическите лица, това са предимно местни данъци и такси и евентуално ДДФЛ или осигуровки, които както и да ги натрупваме в рамките на 5 (пет) години, щото след това отпадат като дължими по давност, едва ли могат представляват Заплаха за националната сигурност :))))
цитирай
4. bowman - ; )
06.04.2010 18:07
Тогава според статията 247 български граждани са го отнесли заради закон скаран с конституцията. Не мога да повярвам , че това е възможно...
цитирай
5. sezoni - ...
07.04.2010 11:23
Гражданските ни права се нарушават когато управниците приемат закони които като в този случай е незаконно .Относно осигуровките никой с нищо не им е задължен защото всеки трябва да има право да избира как да се осигурява пенсионно .Моето мнение е , че с този закон управниците рекетират хората като неправомерно задължават хората които нямат здравни осигуровки да плащат за минали години .Ще уточня защо е неправомерно , защото през тези години когато не са се осигурявали и когато им се е наложило да отидат на лекар те не са ползвали никакви привилегии и със нищо не са ощетявали здравната каса защото са си поемали разходите, от това следва , че е незаконно да се задължават хората да плащат на здравната каса .
цитирай
6. bowman - @5
07.04.2010 12:28
Задължителното здравно осигуряване не е безмислено, разпределението му и задълженията не са обвързани помежду си и това го опорочава в практиката.
цитирай
7. sezoni - Задължителното здравно осигуряване е безмислено
07.04.2010 13:27
по причина защото е неефективно .Хората трябва да имат право на избор както е и в някои държави .Тези които преценят че трябва да се осигуряват се осигуряват които не искат не се осигуряват и си поемат разходите когато им се наложи но закона е много гъвкав защото позволява на тези които преценят след време да се осигуряват да го направят но никой не ги задължава да си плащат здравните осигуровки за минали години защото както казах това не е правилно .
цитирай
8. bowman - Системата която..
07.04.2010 15:12
Системата по която това става в България не е ефективна . Вноските които правят хората се внасят в един общ кюп и оттам наттатък, практическият собственик е здрвната каса и връзката между човека който финансира системата и този който я управлява се прекъсва заедно със смисъла да влагаш повече за себе си и близките , така също и от страна на отговорността към хората които са внесли конкретни суми. Системата от този момент е обречена и сегашната ситуация го показва , слоупотребата с "общи" пари прави възможно отказването на достъпа до информация за разходите на тези суми от тези които ги вкарват в системата . В други страни здравната застраховка е нещо реално, проследимо и освен ,че може да се споделя по желание и избор на нейния притежател. Този който е боравил с нея подлежи на наказателна отговорност. В страна където груповите искове са възможни това може да срине една компания с лекота, която е злоупотребила, ние не сме доколкото знам сред тези страни и влачим последствията от това на гърба си.
Задължителното здравно осигуряване дава възможност на държавата да регулира и следи здравеопазването.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bowman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1146982
Постинги: 685
Коментари: 2207
Гласове: 9095