Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2010 05:16 - Честит празник
Автор: bowman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1149 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 24.05.2010 05:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днешната дата бележи един празник , за мен това е датата в която българина  си припомня някои ценности . Не искам да повтарям познатите ви приказки, по -долу прилагам един текст достъпен на всички в българската уикипедия . Не е нито най-изчерпателния , нито е опазен напълно от влияния . Азбуката е технология позволяваща да се предават  и съхраняват знания , често за поколения след смърта на автора . Съхранението и предаването на знанията на идните поколения в обем необичаен за другите видове на тази планета е това което е позволило да бъде изградена днешната човешка цивилизация .

Глаголица от Уикипедия, свободната енциклопедия Направо към: навигация, търсене image image Глаголицата

Глаго̀лицата е най-старата известна славянска азбука. Създадена е от Константин-Кирил Философ около 855  г. за превод на богослужебните книги от гръцки на славянски език (всъщност на старобългарски, наричан още славяноболгарски, старославянски или староцърковнославянски език). За разлика от Кирилицата, тя е известна със сложната си и екзотична, вероятно теологически обоснована, графика.

Названието глаголица идва от думата глаголъ, означаваща „дума“ (такова е и названието на буквата Г). Тъй като глаголати означава говоря, глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“. Названието ѝ е възникнало късно в Хърватско, като има основания да се предполага, че старото название на глаголицата е било кирилица, по името на нейния създател Константин-Кирил философ. С глаголица са били написани първите славянски преводи на богослужебни книги, с които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през 9 век.

Глаголицата съдържа около 44 букви в зависимост от варианта. 24 от оригиналните 38 букви са изведени от графеми на средновековната курсивна гръцка азбука, като им е придаден декоративен облик. Предполага се, че буквите Ша, Ща и Ци са извлечени от еврейската азбукафонемите, които тези букви представят, не съществуват в гръцкия, но са доста разпространени във всички славянски езици. Произходът на останалите букви е неизвестен. За някои от тях се предполага, че произлизат от древноеврейски и самарянски ръкописи, с които Кирил се е запознал по време на пътуването си до хазарите.

Според петербургските филолози М. И. Привалова и Г. М. Прохоров глаголицата е мисионерска азбука, подобна по структура и функция с църковното грузинско писмо хуцури и други източни азбуки. Повечето букви в глаголицата действително наподобяват хуцури по облик, а броят им в двете азбуки е почти еднакъв (38-40). При това „съответните звуци на речта се представят чрез видоизменяне на един и същ знак“, а повечето букви имат цифрово значение за разлика от кирилицата, в която цифрово значение имат само взаимстваните от гръцката азбука. Тази теория води началото си от края на 19 век и нейни основоположници са Е. М. Гастер (1887 г., Лондон) и Р. Абихт (1895 г., Лайпциг).

Според друга теория глаголицата е създадена на основата на древни славянски руни (чрьти и рѣзи), които подобно на германските руни, не били пълноценна писменост, а строго религиозно писмо, използвано за целите на езическата славянска религия.

Според проф. Васил Йончев глаголицата произлиза от т.нар. „руни“ или „неизвестни знаци“ на прабългарските надписи от Преслав, Плиска, Мадара, Равна и др., и се подчиняват на една и съща фигура-модул, като спазват един основен принцип на изграждане, с тази разлика, че „руните“ са сричкова азбука с елементи на смислово гнездо.

Глаголицата е съставена само от един вид букви — няма главни и малки букви. Според графическото си представяне, азбуката се развива в две форми: българска (обла глаголица) и хърватска (ъглеста глаголица).




Тагове:   Глаголица,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chara - Честит празник и на теб!
24.05.2010 08:43
:)))
цитирай
2. erato7 - Да ни е честит всенародният празник ...
24.05.2010 09:13
Да ни е честит всенародният празник 24 май! Желая здраве и сили за добри дела!
цитирай
3. sezoni - ;) Честит празник , bowman ...
24.05.2010 13:01
Пожелавам ти да продължаваш да казваш всичко което желаеш да кажеш , умело с прецизна точност, бърза мисъл , на точното място , в точното време ...
цитирай
4. bowman - Chara , Erato7 , Sezoni !
24.05.2010 14:12
; ) Благодаря ви !
цитирай
5. panazea - Привет за постинга!
24.05.2010 15:45
Честит празник!
цитирай
6. divna8 - Честит празник и на теб, приятелю!!!
24.05.2010 20:33
Усмивки за благослов :):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bowman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1146753
Постинги: 685
Коментари: 2207
Гласове: 9095