Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2010 10:01 - За ГМО от мен малко.
Автор: bowman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2744 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 11.02.2010 10:03


 Първо новата мода и вълненията които възникват покрай генно модифицираните организми са новост само за България.
Какви са рисковете. Когато става въпрос за хранителните качества и годините приказки повишават ли риска от рак например това е само малка част от спора.  Нещото създадено в лаборатория във естествена среда винаги представлява риск за промяна на  околната среда което въпреки че не е с голяма вроятност с разширяване на  привнесените  генни модификации като , количвство , разпросранение  и способност за мутация се увеличава.

 Дали може да бъде спрян ? Отговора е не, причината е в липсата на възможност за абсолютен контрол. Това което остава като възможност е развиване на методите за  откриване , следене и борба с такива продукти.
 Факт е че науката не е на равнището което позволява да се предвижда резултата и риска си остава. Усилията трябва да се насочат в контрола на подобни органични новости да се развие методиката и увеличи  по възможности преди да се гони бързата възможна печалба която те могат да осигурят.



Тагове:   ГМО,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - браво..
11.02.2010 10:16
много точно
Сн С
цитирай
2. bowman - ; )
11.02.2010 10:21
Здравей Сн С !
цитирай
3. sezoni - Здравей , bowman
11.02.2010 11:50
темата която представяш в постинга си в момента е много актуална и си заслужава подробно да се разисква защото касае хората и природата .Аз също мислех да напиша нещо по този въпрос но ето сега имам възможноста да кажа какво мисля .Моето мнение е , че не трябва да се произвежда нищо което научно не е доказано че е безвредно .В този случай трябва със закон да се забрани производството на продукти с генномодифицирани организми защото ако не се направи ще има нанесени големи щети както за природата така и за хората .
цитирай
4. bowman - Здравей
11.02.2010 12:04
Забраната няма да бъде достатъчна . Контрола над разработките не е спрял никого досега . Закона би спечелил време , но ако то не бъде оползотворено ще бъде само едно забавяне . Ограничението на ГМО в сащ не спря лабораториите да продават в Индия.
Недостига на храни винаги ще отваря вратичка някъде за някой.
цитирай
5. sezoni - Информацията която имам
11.02.2010 12:31
е , че в няколко държави е разрешено производството на такива продукти включително и в щатите .Произвежда се в големи количества соя от този тип , изнася се в много държави и се използва в много от хранителните продукти .В България все още не е разрешено но било въпрос на време .Представи си какво може да се случи !Каква ще е природата след време и изобщо ще има ли натурални продукти ?!
цитирай
6. bowman - .
11.02.2010 12:43
За САЩ си права, но наистина изнасят за Индия . Тъй като това което изнасяха не даваше поколение Индия сега има собствена програма за такива продукти.
За това дали ще има натурални продукти отговора е "да" , но ако го позволим ще бъдат белег на богатата класа и обикновенните хора няма да могат да си ги позволят
цитирай
7. sezoni - Истината
11.02.2010 13:14
е , че натуралните плодове и зеленчуци са достъпни за хората и не са толкова скъпи както хибридите.Въпрос на избор е за населението какъв продукт ще избере .В повечето случаи съм забелязала , че хората предпочитат хибридните продукти които изобщо нямат вкусовите качества на натуралните.Как е възможно да осъзнаят , че единствено в натуралните продукти се съдържат всички полезни вещества за организма от което се засилва имунната система .По- принцип се произвежда това което има потребление .В смисъл, хората ако са на ясно с това кое е по- полезно за тях няма да има нужда от закони които да забраняват нещо и няма да има производство на нещо което не е полезно защото ще се произвежда само това което е полезно.
цитирай
8. bowman - ГМО
11.02.2010 13:58
Появяват се защото са по устойчиви, спестяват разходи и осигуряват по стабилно ниво на реколктата и съответно на дохода. Ако наистина се направи нещо неминуемо ще трябва да се търси начин да се увеличи процента на доходите на производителя спрямо посредниците най малкото заради по високия ръст на риска за производителя и за да се гарантира производството. досега държавата не е водила политика по въпроса и е малко вероятно да е подготвена за това което трябва да свърши от своя страна.
цитирай
9. анонимен - bowman, винаги съм харесвала начина ти на мислене
11.02.2010 16:20
тази тема е нова само за БГ..така че, радвам се да обясняваш, дано има желание да те рзаберат
Сн С
цитирай
10. bowman - @ Сн С
11.02.2010 16:35
И аз не съм го чул в училище, дали ше ме чуят , дали ще разберат всички за които е новост не знам .
Но от това което знаем зависи и как реагираме , а обществото е част от средата в която живея и аз .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bowman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1147739
Постинги: 685
Коментари: 2207
Гласове: 9096