Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2010 09:53 - Уеб етикет.
Автор: bowman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
4



 Неписаните правила

Уеб етикет.

 

   Темата касае мнозина, на практика всеки който влиза често в уеб или иначе казано милиони потребители на мрежата . Мрежата е гъвкава и това е нейната сила, но тя се използва за комуникация между хора и в това присъства характерен, чисто човешки елемент.

Технологичната култура на потребителя е тема която сигурно сте срещали някъде под някаква форма , темата за етикета , който касае не само потребителите а всички участници в уеб е малко дискутирана . За това протокол няма , ограниченията в сферата на общуването са личен избор и често въпрос на манталитет въпреки това , морала и уважението, правото на лично пространство и живот са въпроси които са част от социалната среда.

Много от елементите в интерфейса, в подредбата на менютата имат своя подредба която е „ Общоприета" ,но с времето потребителя му се налага да свиква и със множество излишни и дразнещи нахлувания в личната му среда които са му натрапени.

Като се почне от изскачащите , внезапно от нищото неканени прозорци , стряскащите звуци появяващи се през колоните , та до прикритото , ровене в историята на посетените страници, трасиране на бъдещите такива и дори се стига до там да ти използват машината без позволение или дори знанието ви за цели които често са дори незаконни .


Ровенето в историята на сърфирането ви е безпроблемно, въпреки че от mozilla в момента се въвежда ограничение за свободния, не оторизиран достъп до тези данни всички разпространени уеб браузъри се отнасят безкритично към подобна намеса . С времето и опита, инструментите за контролиране на „бисквитките“ оставяни от чужди сайтове станаха лесно достъпни и обичайни. Дойде редът на нов вид такива „флаш бисквитките“ които не само вече не искаха разрешение да се складират на диска ви ,без да се ограничават в избора на директория ,но и които нито един стандартен браузър не е в състояние до управлява , дори да трие.


Срещал съм сайтове където се иска разрешение за провеждането на проучвания и едва след това се отваря отделен прозорец с анкетата , ако сте съгласни, скокливите прозорци чакащи ви в засада обаче са нещо което не само е често срещано ,но и дори бива модернизирано за да преодолява някои от въведените защити в браузърите . Дори забележете не отварям дума за крадците на кликове които в името на „печалбата“ сеят където могат връзки към реклами в техни сайтове заблуждавайки ви със сладки обещания за да се окажете на поредната реклама „някъде“ с намерение единствено да прочетете нещо което ви интересува и ви е било обещано.


Много сървъри продават „статистическа, анонимна , информация“ , от отдавна не се учудвам получавайки предложения по пощата на тема която съм търсил често в търсачката .


Има една приказка „Не е виновен този който яде баницата , а който му я е дал“ , дали ще злоупотребите с нечие доверие понякога може и да е ваш избор , дали уважението е част от вашето поведение избирате вие , дали ще уважите чуждото лично пространство , отново е ваш избор . Не очаквайте обаче липсата на зачитане на тези „ дреболии“ да не бъде оценено по „достойнство“ от отсрещната страна, от другата страна на виртуала са застанали хора като вас .




Тагове:   етикет,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bowman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1146999
Постинги: 685
Коментари: 2207
Гласове: 9095