Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2010 18:46 - Думи от загърбено минало.
Автор: bowman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2307 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 20.08.2010 18:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "  Ако ръководиш народа с помоща на закони и поддържаш ред посредством наказания, хората, макар да се стараят да ги избегнат, няма да чувстват чуство за срам. Ако ги ръководиш посредством добродетели и поддържаш реда с помоща на ритуал, хората ще имат чуство за срам и ще могат да се поправят  "

  Сентенцията се приписва на Конфуции. Наистина живял е отдавна , но векове е бил источник за мъдрост и разбиране  на неговите последователи. 

 Рецептата е проста за разбиране , на съвременнен език  казва следното, закона трябва да има силата на традицията и неотменимостта на ритуал, а хората които го прилагат сами трябва да бъдат пример за всички със своя начин на живот и поведение , далеч не само когато са на служба .

 Това е чуждо на нашата държава , нашите "държавници" и "политици" са прекалено съвременни  за да бъдат на нивото на тези  мисли и твърде шавливи за да  се  затрудняват с това да бъдат "за пример" .

 Дошло е време за да се обърнем към опита на вековете , да върнем традициите имащи силата на закон  и нуждата хората които ги защитават да бъдат достоен пример за другите.

 Ако забравяме основните и простички изпитани неща , а се втурваме към всяка необмислена мода., ние ще бъдем варвари, влачещи хомота  който сами си сложихме на вратовете.



Тагове:   минало,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sezoni - Целомъдрения начин на живот е за пример ,
20.08.2010 22:14
когато притежаваш мъдроста като начин на мислене , не и когато се намира смисъл в безсмислието , което е безумие .
цитирай
2. bowman - ? Sezoni !
21.08.2010 01:59
Незнам какво разбираш под "Целомъдрения начин на живот е за пример ".
Конфуции е пример в една школа която определя морала като ценност и начин да постигнеш нужното. Разврата не е бил приеман добре, но за разлика от католическата цирква не се е спекулирало с целомъдрието
цитирай
3. sezoni - Целомъдрения начин на живот
21.08.2010 17:59
е проява на морално поведение и спазване на законите , което е за пример .Това са традициите имащи силата на закона и хората които ги спазват и защитават са достоен пример за другите .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bowman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1147986
Постинги: 685
Коментари: 2207
Гласове: 9096